Kustannustehokas valmistettavien osien suunnittelu
Osion ääriviiva
-
Valmistettavien osien yhteydessä joudutaan tekemään monta ratkaisevaa päätöstä, kuten esimerkiksi mistä materiaalista osa tehdään, millä menetelmällä se tehdään ja miten sen kustannukset voidaan optimoida. Koska tuotekehitysprosessin alussa tehdyt päätökset vaikuttavat myöhemmin tehtäviin päätöksiin voimakkaasti asettamalla niille rajoitteita, on syytä aloittaa osien suunnittelu kalliimmista ja monimutkaisimmista osista. On myös hyvä koko ajan pitää mielessä osan merkitys kokonaisuuden kannalta, jotta ei sorruttaisi liialliseen osaoptimointiin.
Tarve ymmärtää ja määritellä tuotekehityksen ja suunnittelijoiden ratkaisut tuotteiden valmistukseen ja laatuun liittyen hyvissä ajoin ennen valmistuksen aloittamista on yritysten kannalta elintärkeää.
Suunnittelijoiden tulee myös tuntea suunnittelemiensa tuotteiden valmistusmenetelmät yrityksensä toimitus-ja valmistusverkostossa.
Kattavan valmistusmenetelmien vertailun tekeminen valmistuskustannuksineen on kohtuullisen vaikeaa ennen kuin osa / kokoonpano on täysin suunniteltu. Nykyään on kuitenkin lähes välttämätöntä tehdä menetelmävertailu jo suunnittelun alkuvaiheessa, ennen lopullisia suunnitelmia ja piirustuksia.
-
Koneistus on materiaalia tuhlaava prosessi ja perusperiaate on se, että sitä tulee välttää. Jos kuitenkin on koneistettava, pitää koneistaa mahdollisimman vähän eli työkappale on muotoiltava lähelle lopullista muotoaan ennen koneistusta.
Tässä materiaalissa kuvataan koneistettavan osan suunnitteluperiaatteita ja kustannusten hallintaa.
-
Ohutlevystä särmäämällä valmistettavat osat kattavat perinteisesti suuren osan suomalaisen koneteollisuuden valmistuksesta. Tässä materiaalissa käsitellään sellaisten kappaleiden suunnittelussa huomioitavia seikkoja.
-
Valaminen on usein varsin varteenotettava vaihtoehto yksittäisten osien valmistamisessa. Tärkein neuvo lienee se, että valukappaleen suunnittelussa tulee olla yhteyksissä valimoon, jotta osan valmistaminen tulisi mahdollisimman optimaaliseksi.
-
Ainetta lisäävä valmistus (Additive Manufacturing, AM) eli kansanomaisemmin 3D-tulostus on noussut viime vuosina yhä merkittävämmäksi valmistusmenetelmäksi. Saman teknologian yhteydessä puhutaan myös pikavalmistuksesta (Rapid Prototyping), joka on nimensä mukaisesti viitannut enemmän prototyyppien tuottamiseen sekä muovista valmistettavien kappaleiden kotona tapahtuvasta 3D-tulostuksesta. Uuden termin mukainen ajattelumalli johdattelee kuitenkin suoranaiseen komponenttien teolliseen valmistukseen ja perinteisten valmistusmenetelmien korvaamiseen.
-
Tentillä testataan osaamistasi liittyen kyseiseen kurssiosioon. Aikaa tentin suorittamiseen on 30 minuuttia.
-